Have I Been Pwned?

Op het internet worden dagelijks websites gehackt. De ene keer gaat het om een kleine site en de andere keer zijn grotere websites aan de beurt. Het hacken van een website is voor sommige hackers een hobby geworden waarmee een bepaalde status verkregen wordt en voor andere hackers is het hun brood. Hoe dan ook, websites worden gehackt en de databases met gebruikersnamen, emailadressen en natuurlijk wachtwoorden verschijnen online.

 

Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt (best een leuke naam als je “jaagt” op dit soort gegevens) toont op zijn website have i been pwned welke websites er recentelijk gehackt zijn. Door het invullen van je gebruikersnaam of emailadres kun je zelf zoeken welke websites jouw gegevens gelekt hebben.

Vaak weten mensen niet dat ze hun gegevens gelekt zijn door een hack op een website. Natuurlijk worden grote hacks in het nieuws gebracht of zijn ze terug te vinden op twitter maar juist kleinere websites worden niet genoemd.

De site telt inmiddels ruim 977 miljoen gehackte accounts van verschillende gehackte sites zoals Tumblr, LinkedIn en Ashley Madison. Door het invoeren van je emailadres weet je dus snel of jouw gegevens ergens misbruikt zouden kunnen worden.

Tips

Onze tip: check zelf of jouw gegevens ergens gelekt zijn en zorg er voor dat je regelmatig je wachtwoorden verandert. Tips over het veranderen en beheren van je wachtwoorden vind je hier. Een andere tip die we meegeven is het invoeren van je emailadres op have i been pwned. Via de “notify me” functie word je automatisch op de hoogte gebracht wanneer je emailadres gevonden is in een gelekt bestand.

Wat te doen als jouw gegevens gelekt zijn, wil je tips of een uitgebreide keynote over IT Securityen het beheren van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens? Neem vrijblijvend contact op met ons.