Ieder jaar houdt ECMA, European Carton Makers Association,  een congres. Dit jaar op het eiland Malta. Ik werd gevraagd door ECMA om een talk te houden over cybercrime en informatiebeveiliging. Op deze ervaring moest wel “ja” gezegd worden natuurlijk!

Over de talk

Om de cybersecurity talk zo veel mogelijk aan te laten sluiten met de doelgroep, fabrikanten van karton, hebben ik gekeken naar wat hen bezig houdt. Net als veel andere industrieën zijn er drie zaken waar zij zich zorgen om maken:

  1. IT Security in het algemeen: wat is het en wat betekent het voor deze industrie? Een de hand van een aantal voorbeelden uit de maakindustrie heb ik een beeld geschetst van de huidige staat van beveiliging en waar we in de toekomst naartoe gaan.
  2. Cybercriminaliteit: hoe robuust is de organisatie als het gaat om hackers, cybercriminelen en andere internet boeven? Ook hier een paar voorbeelden die direct aanspreken. Ik ga met het publiek in het hoofd van de hacker want waarom is juist de organisatie van het publiek interessant? Is het motief geld of juist bepaalde informatie zoals tekeningen?
  3.  Privacy: natuurlijk kan privacy niet ontbreken. Er is een hele dunne lijn tussen security en privacy en daarom heb ik gekozen om deze ook aan bod te laten komen. Niet in een saai, duf verhaal over AVG/GDPR maar juist meer gericht op de informatie en data die binnen de organisatie verwerkt wordt.

 

Jochen op Malta

 

Om die drie punten aan elkaar te verbinden (rond maken) kwam er een verhaal tot stand dat herkend werd door het publiek. En om het nog wat meer levend laten worden heb ik een paar demo’s gegeven. Natuurlijk gaat het publiek niet weg zonder een paar goede tips. Zo kunnen ze direct aan de slag!

Een bijzonder leuke, internationale setting! Wil je ook een talk over bijvoorbeeld cybersecurity, privacy of informatiebeveiliging? Laat het me weten en zo kunnen we bespreken wat je precies wilt zodat de talk precies aansluit op je wensen en publiek.