Op 15 januari is bekend geworden dat online fraude steeds vaker voorkomt. Hoewel maar weinig mensen aangifte doen, schat het CBS dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime, zoals bijvoorbeeld phishing, zijn geworden afgelopen jaar

Één de vormen van cybercrime is phishing. Naast phishing e-mails zie je ook dat steeds meer mensen slachtoffer worden van smishing (SMS phishing, niet alleen via SMS, overigens, ook WhatsApp wordt hiervoor gebruikt door hackers) en vishing (voice phishing, waarbij je gebeld wordt door een hacker die probeert je gegevens te stelen). Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van phishing? Waar het aantal “klassieke” misdaden zoals inbraken en zakkenrollers afneemt, is het aantal gevallen van cybercrime met tweederde toegenomen. In november nam ik voor Bitdefender bij Computer!Totaal onderstaand filmpje over phishing op. Hierin leg ik uit hoe je phishing kunt herkennen en ervoor zorgt dat jij niet het volgende slachtoffer wordt.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Check onderstaand filmpje, of neem contact met me op. Ik geef vaak lezingen op congressen, evenementen en op locatie bij organisaties als gemeentes, banken, IT bedrijven en allerlei andersoortige bedrijven.