Cloudflare 1.1.1.1

1.1.1.1.

Vaak krijg ik vragen over hoe je beter met je privacy om kunt gaan. Mensen zijn vaak, terecht, bang dat hun gegevens verkocht, misbruikt of gestolen worden. Veel bedrijven verdienen goed geld aan jouw persoonsgegevens en surfgedrag. We kennen allemaal de verhalen van Facebook en Google die maar wat graag jouw gegevens willen gebruiken om zo gericht mogelijk te adverteren. Maar heb je weleens nagedacht over bijvoorbeeld je eigen provider of andere websites die je bezoekt? Loggen zij jouw gedrag ook en verkopen ze op die manier advertenties? Cloudflare 1.1.1.1 kan weleens de oplossing zijn.

Waar begint jouw internet?

Het internet begint voor veel mensen gewoon in de browser of via een app. In werkelijkheid is er natuurlijk heel veel meer op de achtergrond aan de hand. Het apparaat waar je het internet mee opgaat (een laptop, je telefoon, een tablet) krijgt een uniek nummer, het IP-adres. Met dat IP-adres kunnen andere computers (en de daarbij behorende websites) met elkaar communiceren. Maar om nu voor elke dienst die je wilt gebruiken een eigen uniek nummer te onthouden; das wat lastig. Daarom kennen we Domain Name System (of DNS).

Je kunt dit vergelijken met een telefoonboek. In plaats van nummers te onthouden, onthoud je wie je wilt bellen. Een naam van een persoon of organisatie is natuurlijk veel makkelijk te onthouden dan minstens tien cijfers. Zo werkt DNS eigenlijk ook. Het is makkelijker te onthouden dat je naar Facebook wilt dan naar 31.13.91.36. Toch? Eigenlijk vraagt je apparaat aan de DNS “waar moet ik dit zoeken?”. 

Maar DNS is niet heilig… en soms niet veilig

DNS is nodig maar niet altijd veilig. Vooral mensen die vaak onderweg zijn en gebruikmaken van verschillende internetbronnen in hotels, restaurants of via een lokale provider zijn kwetsbaar. Zij weten vaak niet welke provider er gebruikt wordt en of deze provider te vertrouwen is. Veel providers (Internet Service Provider, ISP) luisteren mee welke websites er bezocht worden en welke apps je gebruikt. Zelfs als de inhoud versleuteld is worden deze gegevens verzameld. Op die manier worden jouw privacygevoelige data verkocht en kunnen er bijvoorbeeld gericht advertenties worden getoond.

Naast dat er privacy-issues zijn met DNS gebruik van een provider zijn ze ook vaak gewoonweg traag. Zo kan juist de DNS de bottleneck zijn als het om snelheid gaat. Het hebben van een andere DNS (die hetzelfde werk beter doet) kan een wereld van verschil betekenen. Ook hier biedt Cloudflare de oplossing.

Cloudflare & APNIC

Voor wie Cloudflare niet kent: Cloudflare is een organisatie die zich bezighoudt met een veiliger en beter internet. Wellicht zijn de anti-ddos toepassingen die zij aanbieden de bekendste. Ze staan voor privacy en veiligheid. APNIC (Asian Pacific Network Information Centre) is één van de vijf RIRs (Regional Internet address Registry). Samen met de andere RIRs zorgen zij voor een globaal werkend internet. Beide bedrijven zien privacy en veiligheid dus als een speerpunt en hebben daarom besloten Cloudflare 1.1.1.1 op te zetten.

Waarom is Cloudflare 1.1.1.1 anders?

Cloudflare 1.1.1.1 is een DNS service die anders is. Het is zowel veilig als snel. Het bedrijf belooft je data niet te verkopen om er beter van te worden. Ook wordt je IP-adres niet gelogd. De enige logging die gaande is, is voor “debugging only” en wordt na 24 uur vernietigd. Naast dat het gewoon veiliger en meer privacy-bewust is, is 1.1.1.1 ook gewoon sneller. Zo snel zelfs dat het weleens de snelste zou kunnen zijn.

Hoe gebruik je Cloudflare 1.1.1.1 ?

Op je telefoon (Android en iPhone) is het echt supersimpel in te stellen:

 1. Download de app.
 2. Klik op de grote knop. Valt echt niet te missen.
 3. Even wachten.
 4. Verbonden.
 5. Je telefoon maakt nu gebruik van 1.1.1.1

Op je Windows computer is het ook eenvoudig:

 1. Via het Start menu ga je naar het Configuratie Scherm (Control Panel als je een Engelse Windows versie hebt).
 2. Klik op Netwerkverbindingen.
 3. Rechtermuisknop op de netwerkadapter en kies eigenschappen.
 4. Via Internet Protocol ga je ook hier voor de eigenschappen.
 5. Gebruik nu de volgende DNS server:
 6. Voor IPv4: 1.1.1.1 en 1.0.0.1 (beide zijn van Cloudflare/APNIC).
 7. Voor IPv6: 2606:4700:4700::1111 en 2606:4700:4700::1001.
 8. Klikkerdeklik op OK en sluiten maar.
 9. Restart de browser.
 10. Je bent klaar voor een betere en vooral veiligere internet ervaring.

En voor je Apple Mac:

 1. Open Systeem Voorkeuren
 2. Ga naar Netwerk.
 3. Dan kies je je wifi verbinding.
 4. Klik op Geavanceerd en vervolgens de tab DNS
 5. Het + knopje gebruik je om de DNS Server toe te voegen en dat is natuurlijk 1.1.1.1
 6. Nogmaals de + en dan deze 1.0.0.1
 7. Omdat we ook IPv6 willen, nog een keer op + en dan deze 2606:4700:4700::1111 (we zijn er bijna!)
 8. Hop nog eens op + en dan deze erbij: 2606:4700:4700::1001(Beloon jezelf met een espresso.)
 9. Je bent klaar. Apply en Ok. Herstart de browser en gaan!

Wil je meer weten? Check dan de sites nog even van Cloudflare 1.1.1.1.:

https://www.cloudflare.com/learning/dns/what-is-1.1.1.1/

https://1.1.1.1/

Happy surfin’!