QR Codes als aanval

QR-codes zijn tegenwoordig alomtegenwoordig – ze staan op posters, stickers, productverpakkingen en in digitale berichten. Ze beloven snelheid en gemak in een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt. Maar zoals bij veel technologische gemakken het geval is, brengt ook het gebruik van QR-codes risico’s met zich mee.

Een nieuwe tactiek voor Phishing

Het scannen van QR-codes lijkt misschien onschuldig, maar criminelen hebben deze technologie snel omarmd als een nieuwe manier om slachtoffers te maken. Het is een vorm van phishing die steeds vaker voorkomt. Mensen vertrouwen vaak blindelings op QR-codes en gaan ervan uit dat ze naar legitieme websites leiden. Helaas maken oplichters hier maar al te graag misbruik van.

Hoe werkt het?

Oplichters verspreiden QR-codes via verschillende kanalen, zoals stickers, WhatsApp-berichten of bijvoorbeeld video’s. De codes kunnen er onschuldig uitzien, maar leiden in werkelijkheid naar schadelijke websites of frauduleuze content. Het is een eenvoudige maar effectieve manier voor criminelen om gevoelige informatie te ontfutselen of malware te verspreiden. We kennen de oude manier van phishing: let op de link, check de site etc. maar bij QR phishen gaat het vaak mis: je let niet goed en voor je het weet zit je op de foute site.

Het belang van controle

Betekent dit dat we QR-codes volledig moeten vermijden? Nee, zeker niet. Het is belangrijk om echter voorzichtig te blijven en altijd de controle te behouden. Voordat je een QR-code scant, neem even de tijd om te controleren waar de link naartoe leidt. Veel apps op je telefoon (de camera zeker) tonen de URL voordat je besluit om door te gaan. Als je ook maar enige twijfel hebt over de legitimiteit van de link, stop dan en denk na, net zoals je zou doen bij een verdachte e-mail.

Een Veiliger Gebruik van QR-codes

Het scannen van QR-codes hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het vereist wel bewustzijn en voorzichtigheid van de gebruiker. Door alert te blijven en proactief te controleren waar een QR-code naartoe leidt, kunnen we de kans op phishingaanvallen minimaliseren.

Meer Informatie?

Wil je meer weten over hoe je jezelf kunt beschermen tegen QR-code phishing? Scan dan gerust de onderstaande QR-code voor tips en advies. Blijf veilig en blijf alert in de digitale wereld! 📱🔒