In de lente van 2024 stond ik voor een groep directieleden om een lezing te geven. Tijdens mijn presentatie stelde ik een eenvoudige vraag die altijd tot nadenken stemt: “Hoe lang denk je dat je zonder je data kunt?”
Het antwoord was unaniem: “Nog geen minuut. De afhankelijkheid van data in ons bedrijf is groot. We kunnen niet zonder”
Maar wanneer ik vervolgens vroeg wat ze zelf deden om te voorkomen dat ze hun data zouden verliezen, kreeg ik een antwoord dat ik maar al te vaak hoor: “Dat is toch iets voor de ICT-afdeling om te regelen?”
Natuurlijk, de ICT-afdeling speelt een enorm belangrijke rol bij het beschermen van data. Ze maken back-ups, monitoren het netwerk en stellen beleid op. Maar als je wachtwoord iets is als “Lente2024!”, voldoet het misschien aan de minimale eisen qua lengte en complexiteit (I’m talking to you Microsoft), maar is het echt een goed wachtwoord?
Je speelt zelf een rol
Het is belangrijk om te beseffen dat je zelf ook een rol te spelen hebt in de bescherming van je data. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen. Het beheren van al je wachtwoorden kan een uitdaging zijn. Een password manager kan je helpen door al je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Meer weten over zo’n password manager en je weet niet waar je moet beginnen? Geef een seintje.
In plaats van een wachtwoord, overweeg om een wachtzin te gebruiken. Een combinatie van woorden, cijfers en symbolen die voor jou gemakkelijk te onthouden zijn, maar moeilijk te raden voor anderen.
Twee-factor-authenticatie (2FA) of multi-factor-authenticatie (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe door naast een wachtwoord nog een tweede vorm van authenticatie te vereisen.
En last but not least: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het beveiligingsbeleid van je organisatie en volg die op. Dit kan onder meer richtlijnen bevatten voor het gebruik van wachtwoorden, het delen van gevoelige informatie en het rapporteren van verdachte activiteiten.
Informatiebeveiliging is niet alleen de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, maar van iedereen binnen de organisatie. Door bewustwording te creëren en proactief stappen te ondernemen om onze data te beschermen, kunnen we bijdragen aan een veiligere digitale omgeving.
Wil je meer weten over dit onderwerp of ben je geïnteresseerd in het organiseren van een lezing voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met me op.