Cybercrime symposium in Theater Hofpoort

Cybercrime symposium in Theater Hofpoort

En toen was het zo ver. Het was 18 september en het moment waar maanden naartoe geleefd werd was daar: het Cybercrime Symposium in Theater Hofpoort te Coevorden. Een avond met een presentatie die anders zou worden dan alle andere presentaties die ik tot nog toe gegeven heb. Misschien niet direct de inhoud van de presentatie maar waarom is deze dan zo bijzonder? Omdat dit de echte start was van het leven als ondernemer, zelfstandige en het eigen bedrijf is. Daarnaast was de zaal naast opdrachtgevers ook gevuld met vrienden, kennissen, netwerkcollega’s oud-collega’s, oud-studenten en familie. Dit was iets bijzonders. In deze blog neem ik je mee in de opbouw en het geven deze presentatie.

Cybercrime symposium in Theater Hofpoort

Opbouwen van de zaal voor het Cybercrime Symposium

Terwijl ik anderhalf uur van de tevoren de boel aan het installeren ben, zijn ook de heren van de techniek druk bezig om het geluid, beeld en licht op te stellen. Zij waren ‘s middags al begonnen met het opbouwen van de zaal. Je merkt dan pas hoeveel techniek er komt kijken bij een theatervoorstelling. En hoewel ik geen decor had behalve zwarte doeken achter me neemt dit gewoon heel veel tijd in beslag. Bedenk je bijvoorbeeld dat de donkere vloer waar ik overheen loop er normaal gesproken niet ligt. Deze wordt iedere voorstelling uitgerold, gesteld, geplakt en egaal gemaakt. En alles zag er fantastisch uit. Het klopte.

Benodigdheden

Dan mijn tafel. Ik werk graag vanaf een tafel waar ik een overzicht heb van wat ik allemaal wil laten zien. Natuurlijk is mijn laptop het centrale punt voor het presenteren (ik gebruik Keynote van Apple als weapon of choice) en voor het geven van demo’s. Daarnaast gebruik ik tal van andere apparatuur die ik wil laten zien. Wellicht leuk om te vermelden wat ik zoal meeneem voor presentaties:

 • Laptop (lijkt me duidelijk, dit is het werkpaard en moet alles doen die avond)
 • Verloopjes
  • Thunderbolt naar VGA (je weet nooit of HDMI het af laat weten)
  • Thunderbolt naar LAN (je weet nooit of Wifi het af laat weten)
 • Extra stekkerblok met USB (is er wel voldoende stroom rond het spreekgedeelte)
 • Wifi Pineapple (must omdat ik er demo’s mee geef)
 • Bash Bunny (must want demo’s)
 • Een extra scherm (handig als demo scherm)
 • Access point (Je weet nooit hoeveel Wifi signaal je hebt)
 • Muis/Toetsenbord
 • Mac Mini (installaties met Kali, Windows, Mac OS X)
 • iPhone (je weet nooit of je internet goed is dus als back-up Persoonlijke Hotspot)
 • Presenter (ik loop veel rond en telkens naar de laptop lopen om naar volgende slide te klikken? Nee)
 • Heel veel extra kabeltjes

Het leuke is dat wanneer ik deze tafel vol heb staan met digitale middelen de eerste twee rijen uitgebreid gaan kijken naar wat er allemaal op de tafel staat. Hier komen altijd direct veel gesprekken over voordat ik begin met de presentatie en zeker achteraf komen er altijd mensen naar me toe met vragen over de apparatuur die ik gebruik. Altijd leuk.

Presentatie

Ook de slides (of dia’s) die ik gebruik moeten duidelijk en helder zijn. Goede contrast in kleur is nodig, dus ook daar heb ik over nagedacht. Wat zet ik waar? Hoe worden de overgangen? Wat komt eerst? Het moet een prettige kijkervaring worden zonder dat het “death by powerpoint” wordt.

Naast alle informatie over IT security en hackers is het goed te weten dat er ook af en toe een grap in moet. Dit zorgt voor een verbondenheid met het publiek en houdt het onderwerp wat wellicht zwaar kan zijn ook wat luchtig.

Het was een voorrecht om te mogen spreken in Theater Hofpoort voor zo’n bijzonder mooie groep. Ik hoop dat een ieder genoten heeft en wellicht doen we dit nog een keer. Iedereen bedankt, zonder jullie was het nooit gelukt.

Volle zaal

Het moment van de aftrap naderde en de grote hal beneden liep vol met de gasten. Het is prettig rumoerig. Ik hoor mensen lachen, praten en koffielepeltjes klingelen en ik krijg een berichtje van mijn vrouw “Het wordt nu echt druk! Leuk!” . Tien minuten voor de aanvang gaat de zaal open en kan iedereen naar boven. Gestommel op de trap. De zaal vult zich met de bijna 170 gasten (op drie plekken na zit het vol!). De opkomst was zeker hoger dan verwacht. Iets waar ik absoluut trots op ben.

Cybercrime Talk

De presentatie, of beter gezegd de Cybercrime Talk, die ik heb voorbereid komt goed uit de verf. Ik wil het publiek meenemen in mijn wereld van hacken en cybercrime. Laten zien wat IT security is en hoe je het kan gebruiken om je eigen (gevoelige) informatie te beveiligen. Dat de mens niet per definitie “de zwakste schakel is in IT security” maar ook een eerst lijn van defensie kan zijn.

De presentatie kenmerkt zich door de afwisseling tussen techniek, mens en organisatie. Het tonen van de techniek die gebruikt wordt door cybercriminelen afgewisseld met wat jij (als gebruiker van informatie) daar tegen kunt doen. Ik wil geen bangmakerij maar juist een realistisch beeld tonen van de huidige stand van cybercrime. Het tonen hoe Social Engineering wordt toegepast vind ik enorm leuk om te doen. Ik gebruik graag grote foto’s of filmpjes om dingen te laten zien en duidelijker te maken. Een van de filmpjes over Social Engineering vind je hier.

Het publiek lacht. En terecht. Het is natuurlijk een hilarisch filmpje dat laat zien hoe makkelijk mensen hun wachtwoorden afgeven aan een willekeurige journalist. Toch is het waarheid want dit is echt hoe het werkt.

Gevarieerd Publiek

Het publiek was in dit geval zo gevarieerd dat het belangrijk is je dit, als spreker, te realiseren. Een te technisch verhaal afsteken zorgt ervoor dat de mensen die hierin niet geïnteresseerd zijn afhaken. Andersom moet je het ook niet te laagdrempelig houden voor juist de technische mensen. Een juiste mix vinden tussen techniek en mens is belangrijk voor een presentatie zoals deze. Vaak heb ik een publiek dat of heel technisch is (denk aan IT beheerders of programmeurs) of juist minder technisch is (denk managers, administratieafdelingen, etc.) en zoals je zult begrijpen is het voor een bepaalde groep makkelijker een presentatie te maken dan wanneer er zoveel variatie is. Desalniettemin is dit natuurlijk wel de mooiste uitdaging. En ik kon de presentatie even piloten in Den Haag (#SMC070)

Social Media berichten over de avond

Het resultaat mocht er zijn en van bijzonder mooie complimenten over het Cybercrime symposium in Theater Hofpoort als deze word ik natuurlijk heel blij:

Cybersecurity in gewone mensentaal. Goed verhaal @jochendenouden

— Zwany Huiting (@ZwanyHuiting) 18 september 2017

Vanavond interessant Cybercrime symposium bijgewoond van @jochendenouden #ethical #hacker in @TheaterHofpoort tip voor elk security event pic.twitter.com/979O0JnSs4

— Rick Bosman (@BosmanRick) 18 september 2017

Bescherm uw informatie door @jochendenouden #cybercrime #itsecurity #hacker #intressant @… https://t.co/tAqcFN8L0v

— Edgar van Gorkum (@edgarvangorkum) 18 september 2017

Wil je dit ook?

Het was een voorrecht om te mogen spreken in Theater Hofpoort voor zo’n bijzonder mooie groep. Ik hoop dat een ieder genoten heeft en wellicht doen we dit nog een keer. Iedereen bedankt, zonder jullie was het nooit gelukt.

Wil je ook een Cybercrime symposium in Theater Hofpoort of evenement voor je klanten of medewerkers organiseren? Ik kom er graag spreken. Neem snel contact op!