Have I Been Pwned?

Have I been pwned

Dagelijks hacken kwaadwillende websites. De ene keer gaat het om een kleine site en de andere keer zijn grotere websites aan de beurt. Het hacken van een website is voor sommige hackers een hobby geworden waarmee een bepaalde status verkregen wordt en voor andere hackers is het hun brood. Hoe dan ook, websites worden gehackt en de databases met gebruikersnamen, emailadressen en natuurlijk wachtwoorden verschijnen online. Bij Have I been Pwned kun je checken of jouw gegevens gelekt zijn tijdens een datalek. Hoe? Je leest het hieronder.

Wat doet Have I Been Pwned?

Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt (best een leuke naam als je “jaagt” op dit soort gegevens) toont op zijn website have i been pwned welke websites er recentelijk gehackt zijn. Je vult je gebruikersnaam of emailadres in en je kunt zelf zoeken of en waar je gegevens te vinden zijn.

Vaak weten mensen niet dat ze hun gegevens gelekt zijn door een hack op een website. Natuurlijk hoor je in het nieuws over grote hacks. Ook zijn ze soms terug te vinden op Twitter of andere sociale media. Echter, kleinere websites hoor je vaak niet. Ook deze neemt Have I been Pwned mee.

De site telt inmiddels ruim 977 miljoen gehackte accounts van verschillende gehackte sites zoals Tumblr, LinkedIn en Ashley Madison.

Tips

Onze tip: check zelf of jouw gegevens ergens gelekt zijn. Is dit het geval? Verander dan je wachtwoord. Sowieso is het belangrijk om een moeilijk te raden wachtwoord (of nog beter: wachtwoordzin) te gebruiken. Gebruik voor iedere website een ander moeilijk wachtwoord. Door het gebruik van een wachtwoordmanager zoals Lastpass of Dashlane kun je deze gemakkelijk en veilig bewaren. Een andere tip die we meegeven is het invoeren van je emailadres op have i been pwned. Via de “notify me” functie houdt de site je automatisch op de hoogte wanneer je emailadres gevonden is in een gelekt bestand.

Wat te doen als jouw gegevens gelekt zijn, wil je tips of een uitgebreide keynote over IT Security en het beheren van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens? Neem vrijblijvend contact op met ons.