De digitale erfenis

Wanneer iemand overlijdt blijven er vaak tastbare spullen over. Spullen die voor nabestaanden vaak van emotionele waarde zijn. Het ligt in veel gevallen voor de hand om over die spullen iets te vinden in de vorm van een testament en een erfenis. Lastiger wordt het bij de dingen die niet tastbaar zijn zoals de digitale erfenis.

Denk maar eens aan al die foto’s, video’s, e-mail, berichtjes op WhatsApp, je Facebook, Snapchat, LinkedIn en ga zo maar even door. Je digitale leven is er altijd. Onze telefoon is inmiddels zo vergroeid met ons leven dat het een extra ledemaat geworden is. En hoewel we onze telefoon liever nooit vergeten, vergeten we juist hiervoor dingen te regelen voor als we er niet meer zijn. Want wat gebeurt er met onze digitale erfenis als we zijn overleden?

Geen toegang

Voordat ik verder ga: bedenk eens wat je nog meer gebruikt naast je telefoon. Bijvoorbeeld een laptop, computer of tablet. En om die te beveiligen gebruik je waarschijnlijk een wachtwoord. Maar ook andere toegangsmiddelen zoals een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een inlogpatroon zijn heel gewoon. Heel verstandig natuurlijk maar ook heel lastig voor je nabestaanden wanneer je er niet meer bent. Want een wachtwoord raden is al lastig, laat staan een vingerafdruk. Een telefoon die bijvoorbeeld is vergrendeld met een wachtwoord kan maar een aantal keren een foutief wachtwoord verwerken voordat de telefoon voor altijd vergrendeld en gewist wordt. Dit betekent dat je nabestaanden niets meer hebben. Geen foto’s, geen laatste berichtjes, helemaal niets. Het is dus verstandig eens na te denken hoe je met deze digitale erfenis omgaat.

Passwordmanager als hulp

Er bestaan mogelijkheden om veilig wachtwoorden te delen na je overlijden. Eén van de manieren is een passwordmanager. Een passwordmanager kun je zien als een digitale kluis. De password manager zorgt dat al je wachtwoorden veilig worden opgeborgen. Ze worden versleuteld opgeslagen en je kunt enorm sterke wachtwoorden laten genereren. Een aantal van mijn favoriete versies zijn Lastpass en Dashlane. Beide zijn uitgerust met een zware versleuteling en zijn prettig in gebruik. Een wachtwoord hoef je nu alleen nog maar te laten beheren door één van deze managers en het invullen op bijvoorbeeld een website gaat automatisch.

Een ander voordeel van een passwordmanager komt in de vorm van veilige opslag. Bepaalde documenten zoals een rijbewijs of een paspoort kunnen veilig worden opgeslagen in de manager. Zo zijn documenten die je vaak nodig hebt netjes op één veilig plek terug te vinden.

Kijken we naar de digitale erfenis dan kan een passwordmanager ook hier helpen. De passwordmanager kan zo worden ingesteld dat wanneer er na een bepaald aantal dagen niet is ingelogd op de passwordmanager een dierbare hiervan op de hoogte wordt gesteld. Je kunt er zelf voor kiezen hoe lang deze periode duurt.  Bijvoorbeeld wanneer er na 60 dagen niet is ingelogd op de passwordmanager er een bericht wordt verstuurd. Je kunt er zelf voor kiezen of dit bericht met een aantal wachtwoorden (of alle die in de manager zitten) wordt verstuurd naar een nabestaande.

De digitale gedenkplek

Veel mensen gebruiken sociale media zoals Facebook, Instagram of Twitter. Ook deze zijn goed beveiligd met een wachtwoord. Maar wat als je overlijdt? Wat dan? Ten eerste is het goed om eens te denken wat je zelf zou willen na je overlijden. Moet je sociale media account gewist worden? Moet een gedenkplek worden die digitaal is? In het laatste geval is het volgende belangrijk:

Voor Facebook:

Een nabestaande kan deze link https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480 volgen om speciaal verzoek aan te vragen. Door de vragen te beantwoorden kan er een gedenkplek worden aangemaakt of kan het account worden gewist. De volgende gegevens worden gevraagd, dus zorg dat je deze hebt.

  • De naam van de aanvrager
  • De naam van degene die is overleden
  • Het e-mailadres van de geregistreerde gebruiker die is overleden
  • De URL van het profiel van de overledende
  • Je connectie/relatie met degene die is overleden
  • Andere gezinsleden
  • Overige familie
  • Geen familie
  • Gewenste oplossing (gedenkplaats, opheffen)
  • Datum van overlijden
  • Overlijdensakte
  • Geboorteakte van overledene
  • Eventuele overige opmerkingen

Facebook rondt de procedure verder af. De aanvrager (nabestaande) krijgt hiervan bericht over de voortgang.

Voor Twitter:

Voor Twitter kan een nabestaande de volgende link volgen: https://help.twitter.com/forms/privacy

Ook hier stellen ze een aantal vragen:

  • De gebruikersnaam van degene die is overleden
  • Zowel de voor- als de achternaam van de overledene
  • De relatie van aanvrager (nabestaande) met de overledene
  • De voor- en achternaam van de aanvrager
  • Het e-mailadres van de aanvrager

Voor andere social media platformen:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/2842?lang=en

Instagram: https://help.instagram.com/231764660354188

Het is goed om na te denken wat je zelf wilt; een gedenkplaats of verwijderen. Laat dit ook beschrijven of in ieder geval aan iemand weten.

Niet altijd alles willen weten

Zoals eerder genoemd is ons hele leven digitaal beschikbaar. Ook na je dood. En dingen die je hebt willen delen op sociale media heb je gedaan met een reden. Bedenk je dat de tips die hierboven zijn beschreven je nabestaanden ook op andere plekken laten meekijken die je misschien niet direct wilde delen. Bedenk dat je na je dood niets meer nuanceren of kunt uitleggen. Wanneer een bericht of een foto die gevonden wordt na je overlijden kan anders worden opgevat. Andersom geldt dit ook voor de nabestaanden: wil je alles wel weten van de overledene? Voordat je iemand digitale erfenis accepteert accepteer je alles. Ook de zaken die je liever niet wilde weten misschien of waar je veel vragen zou willen stellen maar nu niet meer kunt.

Wat je zeker zou moeten doen

Bedenk wat je wilt: een gedenkplek of alles verwijderen? Of laat je het over aan de nabestaanden? Bespreek dit vooral en laat het zelfs beschrijven. We denken vaak te weinig na over onze erfenis. Om nog maar te zwijgen over onze digitale erfenis. Wil je meer weten? Of de mogelijkheden bespreken? Laat het dan weten.

Dit blog verscheen ook op: https://www.uitvaartzorgsalland.nl/blog/je-digitale-erfenis-ooit-over-nagedacht/