Wat is een DNS-server?

Wanneer je een website bezoekt, typ je de URL van de website in de adresbalk van je browser. Maar wist je dat het adres dat je typt, zoals www.google.com, eigenlijk niet het echte adres van de website is? Het is slechts een gemakkelijk te onthouden alias voor het daadwerkelijke adres, dat bestaat uit een reeks nummers die we IP-adres noemen.

Om het juiste IP-adres voor de website op te zoeken, heeft je computer hulp nodig van een DNS-server. DNS staat voor Domain Name System en fungeert als een soort telefoonboek voor het internet. Wanneer je een URL invoert, stuurt je computer een aanvraag naar een DNS-server om het bijbehorende IP-adres op te zoeken. Zodra het IP-adres is gevonden, kan je computer de verbinding maken met de website.

De beste DNS-server

Er zijn veel verschillende DNS-servers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Maar volgens veel experts is de beste DNS-server momenteel Cloudflare DNS. Deze DNS-service is snel, betrouwbaar en biedt uitgebreide beveiligingsfuncties zoals DNS-over-HTTPS (DoH) en DNSSEC.

Waarom Cloudflare DNS gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom Cloudflare DNS de beste keuze is. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Snelheid: Cloudflare DNS is een van de snelste DNS-services die beschikbaar zijn. De servers van Cloudflare zijn geoptimaliseerd voor het snel afhandelen van DNS-verzoeken, waardoor websites sneller worden geladen.
 2. Veiligheid: Cloudflare DNS biedt uitgebreide beveiligingsfuncties, zoals DNS-over-HTTPS (DoH) en DNSSEC. Deze functies beschermen tegen DNS-spoofing en -manipulatie, waardoor je veiliger kunt surfen op het internet.
 3. Privacy: Cloudflare DNS bewaart geen gebruikersgegevens, waardoor je privacy beter wordt beschermd. Dit in tegenstelling tot sommige andere DNS-providers die gebruikersgegevens bewaren voor analyse en marketingdoeleinden.
 4. Betrouwbaarheid: Cloudflare is een van de grootste CDN (Content Delivery Network) -providers ter wereld en heeft daardoor een zeer robuuste infrastructuur. Dit betekent dat de DNS-servers van Cloudflare zeer betrouwbaar zijn en vrijwel altijd beschikbaar zijn.

Hoe stel je Cloudflare DNS in?

Het instellen van Cloudflare DNS is heel eenvoudig. Hier zijn de stappen die je moet volgen om Cloudflare DNS in te stellen op een Windows 10-computer:

 1. Klik op de Startknop en zoek naar “Netwerkverbindingen”.
 2. Selecteer “Netwerkverbindingen wijzigen” en klik op de netwerkadapter die je wilt bewerken (bijvoorbeeld Ethernet of Wi-Fi).
 3. Klik op “Eigenschappen” en selecteer “Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)”.
 4. Klik op “Eigenschappen” en selecteer “De volgende DNS-serveradressen gebruiken”.
 5. Voer de volgende Cloudflare DNS-adressen in:
 1. Voor “Voorkeurs-DNS-server”: 1.1.1.1
 2. Voor “Alternatieve DNS-server”: 1.0.0.1
 1. Klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Conclusie

Het gebruik van de juiste DNS-server kan een groot verschil maken in de snelheid, veiligheid en privacy van je internetverbinding. Cloudflare DNS is een van de beste DNS-services die momenteel beschikbaar zijn vanwege zijn snelheid, veiligheid, privacy en betrouwbaarheid. Door Cloudflare DNS in te stellen op je computer, kun je sneller, veiliger en privé surfen op het internet.